Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Νες καφέ-ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ


Θέλετε  ΟΛΗ την αλήθεια για το φραπέ;Διαβάστε προσεκτικά...

Τα καφεόδεντρα βγάζουν τον καρπό τους έτοιμο προς κατεργασία. 
Οι εταιρείες μεταφέρουν τους καρπούς στα εργοστάσια, καθαρίζουν τα χρήσιμα μέρη και τα συνθλίβουν.
Αυτός είναι ο γνήσιος καφές.
Από κει και πέρα παίρνει η κάθε εταιρεία αρώματα και προσθέτει στο πρώτο μείγμα έτσι ώστε τα χαρμάνια να έχουν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα ανά εταιρεία (Λουμίδης - Μπράβο κλπ). 
Αυτά για τον γνωστό ελληνικό καφέ.
Καθώς καθαρίζονται οι καρποί και τα χρήσιμα μέρη πάνε για άλεση, τα άχρηστα... δεν πετιούνται αλλά ψήνονται! 
Οι γνώστες του αντικειμένου, τα αποκαλούν κατακάθια του καφεόδεντρου και παλαιότερα τα πετούσαν.
Αργότερα άρχισαν να τα διοχετεύουν ως ρόφημα καφέ σε τριτοκοσμικές χώρες και έπειτα ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός που εδρεύει στην Ολλανδία και ονομάζεται Νestle προσέθεσε το χημικό που αποδίδει αφρό.
Έτσι η Ελλάδα σήμερα είναι πρώτη σε κατανάλωση των
"σκουπιδιών" του καφεόδεντρου με την προσθήκη του χημικού για τον αφρό!
Έχοντας αφήσει κατά πολύ πίσω τις τριτοκοσμικές χώρες σε κατανάλωση φραπέ!
Το δε τμήμα της Αφρικής αλλά και της Βραζιλίας που παράγουν τον καφέ δεν καταναλώνουν καθόλου φραπέ!
Αυτά τα ολίγα πληροφοριακά μετά από 17 χρόνια δουλειάς
στην παραγωγή καφέ.

Τα προϊόντα της Ολλανδικής Nestle ΚΟΜΜΕΝΑ!
Από 'δω και πέρα όπου γράφει NESTLE εγώ το αποφεύγω!!!
NES CAFE (με δομή απορρυπαντικού - σαπουνιού)
SMARTIES (πολύχρωμα κουφετάκια, ή αλλιώς πολύχρωμες χάντρες)
KIT KAT (Σοκολατο - γκοφρέτες)
MAGGI (συμπληρώματα γεύσης)
HAAGEN DANZ (Παγωτά)
PURINA - FRISKIES (σκυλοτροφές και γατοτροφές
καταστρέφουν την υγεία του κατοικιδίου σας)
Παγωτά Nestle (Aloma-Boss-Magnum-Nirvana-Pirulo-Crunch κ.ά.)
Δημητριακά πρωινού (Fitness-Clusters-Cheerios-Cookie Crisp)
Νερό (Κορπή- Perrier)
==========================================================================
Αποφεύγω το Ολλανδικά προϊόντα και για πολλούς ακόμη λόγους,
.....αλλά και γιατί έχουν μισέλληνα υπουργό οικονομικών και όχι μόνο γι αυτό αλλά, γιατί οι Ολλανδοί έχουν προβάλλει veto
στην ΕΟΚ, ώστε κανείς να μην κάνει ελέγχο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για
την παρασκευή των τροφίμων, όπως επίσης και με τι τρέφονται τα ζώα των οποίων εμπορεύονται το κρέας. πηγη

Το είδαμε:  
http://kerberos-hellas.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5737.html


Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, 80% έως 90% του πληθυσμού, πίνει καφέ κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό καθιστά την καφεΐνη, την πρώτη σε συχνότητα, χημική ουσία που καταναλώνεται παγκοσμίωςΤα συστατικά που περιέχονται στον καφέ ξεπερνούν τις 2000!
Τα σημαντικότερα από ποσοτικής πλευράς είναι οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια, οι πρωτείνες, διάφορα οξέα και μεταλλικά άλατα, καθώς και η καφείνη. Η καφείνη είναι η ουσία στην οποία οφείλεται κυρίως η επίδραση του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι γεγονός ότι πολλά έχουν ειπωθεί για την κατανάλωση καφέ. Έχουν γίνει αναρίθμητες μελέτες οι οποίες πολύ συχνά έχουν καταλήξει σε διαφορετικά αποτελέσματα πότε υπερ και πότε κατά της κατανάλωσης καφέ. Αυτή η διαφοροποίηση εξαρτάται από το εκάστοτε συστατικό που μελετάται και φυσικά από την ηλικία των ατόμων που συμμετέχουν στις έρευνες, την ημερήσια πρόσληψη καφέ, την ταυτόχρονη λήψη οινοπνευματωδών, φαρμάκων καθώς και τη χρήση καπνού.
ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η καφείνη επηρεάζει τον εγκέφαλο και είναι στην ουσία διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε λογικές ποσότητες, αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την πνευματική απόδοση. Επιπλέον μπορεί να ανακουφίσει για σύντομο όμως χρονικό διάστημα από την υπνηλία. Ακόμη, η καφείνη έχει διουρητική δράση. Τέλος, η καφείνη μπορεί να προκαλέσει θερμογένεση δηλαδή, απώλεια θερμότητας από τον οργανισμό (η οποία είναι μία μορφή ενέργειας) και γι αυτό και αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού (δηλαδή το μεταβολισμό!). Λόγω της τελευταίας δράσης της έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σκευάσματα αδυνατίσματος.
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;
Ο καφές σαν ρόφημα από μονος του ΔΕΝ έχει θερμίδες. Θερμίδες μπορεί να πάρει κανείς εάν προσθέσει ζάχαρη, γάλα, σαντιγί, σιρόπι με διάφορες γεύσεις ή παγωτό.
ΕΙΔΟΣ ΚΑΦΕ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Ελληνικός σκέτος
0
Στιγμιαίος (Νες και φραπέ) σκέτος
0
Γαλλικός σκέτος
0
Espresso
0
Cappuccino με αφρόγαλα
160
Cappuccino με σαντιγί
333
Freddo espresso
100
Freddo cappuccino
160
Freddoccino espresso
330
Mochaccino espresso
400
Καφές με αλκοόλ
Περίπου 400
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΦΕ;
Η αλήθεια είναι ότι σε υψηλές δόσεις μπορεί να επιφέρει διάφορες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή την υπερβολική κατανάλωση.
15 αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό
1) Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση λόγω της διουρητικής δράσης της.
2) Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει παροδικά αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
3) Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία.
4) Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
5) Σε υψηλές δόσεις προκαλεί απώλεια ασβεστίου από τα οστά στα ούρα.
6) Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετισθεί με κατάθλιψη.
7) Σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές εμμήνου ρήσεως.
8) Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα ασθενών με ψυχολογικές παθήσεις. Αυξάνει τα αισθήματα πανικού, άγχους και ανησυχίας.
9) Σε μεγαδόσεις (άνω των 75 φλ/ ημέρα), μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση γνωστή ως καφεϊνισμός που μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα.
10) Σε άτομα με γαστρεντερολογικά προβλήματα (γαστροοισογαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα κτλ) η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Cappuccino με αφρόγαλα
12) Η καφεΐνη αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα και επηρεάζει την απορρόφηση τους.
13) Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας του νεογνού αμέσως μετά τη γέννηση
14) Σε υψηλές δόσεις κατά το θηλασμό μπορεί να παρουσιαστεί εκνευρισμός και αϋπνία στο νεογνό.
15) Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση σακχάρου και χοληστερόλης σε παχύσαρκα και διαβητικά άτομα

ΠΟΣΗ ΚΑΦΕΙΝΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν χρειάζεται την καφεΐνη στη διατροφή του. Επιπλέον η ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι για τον καθένα είναι διαφορετική η ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει θετικά αποτελέσματα στην αρχή και στη συνέχεια να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία. Θεωρείται ότι 250 mg καφεΐνης ημερησίως είναι μια μέτρια ποσότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περισσότερα από 315 mg καφεΐνης ημερησίως θεωρούνται υπερβολική ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να καταναλώνει μέχρι 3 φλ καφέ την ημέρα. Στον κάτωθι πίνακα παρατίθενται οι ποσότητες της καφεΐνης που περιέχονται σε διάφορα ροφήματα.
Περιεκτικότητα ορισμένων κοινών ροφημάτων σε καφεΐνη.
Ένα φλιτζάνι των πιο κάτω ροφημάτων περιέχει:
  • Καφές φίλτρου:  80 έως 115 mg
  • Στιγμιαίος καφές:  65 mg
  • Μαύρο τσάι:  40 έως 60 mg
  • Κακάο:  4 mg
  • Τενεκεδάκι αναψυκτικού: 35 έως 60 mg
Προσοχή χρειάζεται στην απότομη στέρηση της καφεΐνης διότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, νύστα, ευερεθιστικότητα, ναυτία και εμετούς. Για τους λόγους αυτούς η απόσυρση της καφεΐνης θα πρέπει να γίνεται σταδιακά ωστέ να αποφεύγεται το σύνδρομο στέρησης.

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων
Λεώφ. Αθηνών 336
Χαϊδάρι, 124 62
Τηλ/Φαξ: 210 5321339

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες