Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Χάθηκαν οι λιμουζίνες των Σοβιέτ

Εξήντα πολυτελή οχήματα που μετέφεραν ιστορικές προσωπικότητες ψάχνει το Κρεμλίνο

Φτερά έκαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δεκάδες πολυτελείς λιμουζίνες περασμένων δεκαετιών, τμήμα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Στρατιωτικών Οχημάτων της πόλης Ριαζάν. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) που επιχειρούν να διαλευκάνουν την υπόθεση, τα περισσότερα από τα 60 πολυτελή αυτοκίνητα που εκλάπησαν, είναι πολύ πιθανό να πωλήθηκαν μεμονωμένα σε ιδιώτες συλλέκτες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους. Μεταξύ των αυτοκινήτων που αναζητούνται συγκαταλέγονται και αρκετές ρωσικής κατασκευής χειροποίητες λιμουζίνες Zil, αγαπημένα μέσα μεταφοράς των σοβιετικών και των λοιπών κομμουνιστών ηγετών και προσωπικοτήτων.
Πέρα από την ιστορική σημασία των αυτοκινήτων της συγκεκριμένης συλλογής, η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σκόνταψαν στην κυριολεξία απάνω της καθώς ερευνούσαν μια (άλλη) υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται πρώην υψηλά ιστάμενοι του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας. Πριν από μερικές ημέρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέπεμψε τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ από τη θέση του καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του καταχράστηκαν κρατικούς πόρους. Ομως κατά τη διάρκεια της θητείας του και απολαμβάνοντας την υποστήριξη του ρώσου Προέδρου, ο Σερντιούκοφ αναζήτησε τρόπους να αποφύγει τη γραφειοκρατία και να οικειοποιηθεί στρατιωτική περιουσία. Μια από της πρώτες ενέργειες στην οποία προέβη ο πρώην υπουργός όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2007 ήταν να επισκεφθεί το Μουσείο Στρατιωτικών Οχημάτων του Ριαζάν. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του μουσείου ο Σερντιούκοφ είχε ενθουσιαστεί με τη συγκεκριμένη συλλογή. Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψή του δόθηκε εντολή να κλείσει το μουσείο και η - αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πλέον χαμένη - συλλογή να μεταφερθεί στη Μόσχα. Ποια ήταν η τύχη της, όμως, παραμένει ακόμη άγνωστο.

ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΙΣ ZIL. Αγαπημένο μεταφορικό μέσο των σοβιετικών ηγετών, οι χειροποίητες λιμουζίνες Zil είναι φορείς ενός ιδιαίτερου συμβολισμού για τους Ρώσους. Με μία από τις Zil που αναζητούνται χρξσιμοποιούσε στις μετακινήσεις του ο Νικίτα Χρουστσόφ, όπως ακριβώς μετακινήθηκε και ο Φιντέλ Κάστρο όταν επισκέφθηκε τη σοβιετική πρωτεύουσα το 1971. Ο Λένιν οδηγούσε μια μεταχειρισμένη Ρολς Ρόις, ο Στάλιν άλλαζε καθημερινά αυτοκίνητο καθώς φοβόταν μη δεχθεί επίθεση ενώ με μία καμπριολέ Zil έφτασε από το αεροδρόμιο της Μόσχας ως το Κρεμλίνο και ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν. Με μία Zil μετακινείται σήμερα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ομως ο απόλυτος λάτρης των αυτοκινήτων μεταξύ των ενοίκων του Κρεμλίνου, υπήρξε ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που είχε στη διάθεσή περισσότερες από 80 λιμουζίνες - μία Κάντιλακ, μία Τζάγκουαρ, μία Μαζεράτι αλλά και ένα Νισάν - οι περισσότερες από τις οποίες ήταν δώρα ξένων ηγετών.


Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες