Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ανάπτυξης εγκώμιον: 1 στους 3 στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθό 300 ευρώ

Στοιχεία σοκ για την εργασία από τη ΓΣΕΕ.  Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι συνθήκες εργασίας στην χώρα μας. Από την γενιά τον 700 ευρώ, στην γενιά των 500 ευρώ που δημιουργήθηκε με το κουτσούρεμα του κατώτερου μισθού, αφήνοντας το εργασιακό δυναμικό της χώρας, να δουλεύει μόνο και μόνο για να μπορεί να πληρώνει τους νέους φόρους που είχαν έρθει.

Τώρα στην «Ελλάδα της ανάπτυξης» που όπως προσπαθούν να μας πείσουν,  δραπετεύει από τα μνημονιακά   δεσμά της, έρχεται η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με στοιχεία σοκ, που μας συστήνουν την γενιά των 300 ευρώ. Σύμφωνα με την νέα μελέτη ένας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά, δηλαδή έως 440 ευρώ μεικτά και αυτό γιατί απασχολείται σε ευέλικτες μορφές εργασίας είτε είναι μειωμένο ωράριο ή  μερική απασχόληση.
Αποτέλεσμα των νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν τα μνημόνια είναι η αμοιβή της εργασίας να πέσει στα «Τάρταρα».
Όπως σημειώνει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης: «η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά περίπου 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των 300 ευρώ». 
Σύμφωνα με το πληροφορικό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας,  μόνο τον Ιούνιο φέτος έγιναν 1.880 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και 1.233 σε εκ περιτροπής εργασία. Από αυτές οι 835 μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και οι 398 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Οι μισθοί πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010-2013 κατά 41 δισ. Ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 η μείωση εκτιμάται πως θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Τώρα σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως καθοριστική εξέλιξη που οδήγησε στην κατάρρευση των μισθών ήταν το 2ο Μνημόνιο, που επέβαλε ονομαστική μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και 32% αντίστοιχα για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη χώρα εντός ΕΕ. Αυτά γίνονται μόνο στο ελληνικό πείραμα.
kontranews

Το 7,69% των εργαζόμενων από το σύνολο των 1.371.450 μισθωτών αμείβεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Η πλειοψηφία των μισθωτών αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους από το βασικό ενώ το 22,86% λαμβάνει μηνιαίο μισθό από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των μεγεθών της ανεργίας τα ίδια στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση των μεγεθών και εμφανείς τάσεις αποκλιμάκωσης. Ο φετινός Αύγουστος να εμφανίζει θετικό πρόσημο προσλήψεων, παρότι πρόκειται για μήνα που ιστορικά παρουσιάζει συνήθως αρνητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά στις ροές απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις.

Συνολικά, και σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου το 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση η οποία θεωρείται σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Υπέρ της συνεχούς αύξησης των μισθών, τάσσεται με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας όμως ότι οι αυξήσεις αυτές, θα πρέπει «να ακολουθούν την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας».

«Στο παρελθόν αυτός ο κανόνας παραβιάζονταν συχνά» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι «αυθαίρετος προσδιορισμός των κατώτατων μισθών έξω και πέρα από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, γυρνούσε σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων (αυξάνοντας την ανεργία) και των επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων που αφανίστηκαν μη μπορώντας να αντέξουν το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό».

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο» συνεχίζει ο κ. Βρούτσης «πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Ο νέος μηχανισμός, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη - και για πρώτη φορά στην Ελλάδα - τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Πάνω από αυτό το ελάχιστο κατώφλι των μισθών, το "εισόδημα ασφαλείας", οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας τους να συμφωνούν μόνοι τους - κάτι που ήδη γίνεται - όποιες υψηλότερες αμοιβές θέλουν, ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες κάθε κλάδου και επιχείρησης ξεχωριστά. Αυτή είναι εξάλλου η λογική με την οποία διαμορφώνονται οι αμοιβές σε όλη την Ευρώπη.

Οι αμοιβές πρέπει να "καθρεφτίζουν" τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης».

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι «το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ - όπως δηλαδή ήταν τον 2009 - θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη. Μια επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί».

Σε ότι αφορά τέλος το είδος των συμβάσεων τα στοιχεία της "Εργάνης" δείχνουν ότι το 52.91% των προσλήψεων αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και το 47.08% ευέλικτες μορφές εργασίας. Από αυτές το 34.09% αφορούν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 12,99% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες