Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Νέο σοκ: Κάτω από τα 360 ευρώ η βασική σύνταξη λόγω... ύφεσης

Νέο σοκ: Κάτω από τα 360 ευρώ η βασική σύνταξη λόγω... ύφεσης  Θέμα μείωσης της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ - που θα χορηγείται σταδιακά από την 1/1/2015 ως «συμπλήρωμα» της αναλογικής, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές - θέτουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στελέχη των Ταμείων ενόψει της εφαρμογής του ν. 3863/10 και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το επόμενο έτος.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που συμμετέχουν στις συσκέψεις για την προετοιμασία εφαρμογής του νέου νόμου, θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, αν ισχύσουν «ως έχουν» τα άρθρα 3 και 11 του σχετικού νόμου, τα οποία προβλέπουν τη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ για το έτος 2010 και την ετήσια «αναπροσαρμογή» της στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Αν εφαρμοστεί ο παραπάνω μαθηματικός τύπος, σωρευτικά από το 2010 έως το 2014, η βασική σύνταξη υπολογίζεται ότι το 2015 λόγω των συνεχών μειώσεων στο ΑΕΠ θα πρέπει να οριστεί περί τα 330 ευρώ, ενώ αν γίνει ο υπολογισμός μόνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος (το 2014), η βασική σύνταξη δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ΑΕΠ στο +0,60% και ΔΤΚ στο -0,50% (προκύπτει οριακή αύξηση 0,05%). Ο καθορισμός του ύψους της βασικής σύνταξης αναμένεται να γίνει σε κάθε περίπτωση έως τα τέλη του χρόνου, ενώ για την κυβέρνηση «δεν τίθεται θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων», όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο διαψεύδοντας ότι η τρόικα ζήτησε να γίνουν μειώσεις.
Να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται σύσταση για την «ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ των εισφορών και των χορηγούμενων κύριων συντάξεων», έως ότου «ωριμάσει» το νέο σύστημα της βασικής + αναλογικής σύνταξης. Και κατά συνέπεια της κατάργησης του μη ανταποδοτικού που, όπως έχει αποκαλύψει η «Η», είναι 30% στις κατώτατες συντάξεις και περί το 36% στο πρώην ΤΕΒΕ, χωρίς να υπολογίζεται το (επίσης προνοιακό) ΕΚΑΣ.

imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες