Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Προσοχή! Πώς μεταδίδεται ο ιός του Έμπολα

550_334_347158Η ετοιμότητα των ελληνικών υγειονομικών αρχών για τον ιό Έμπολα επιβεβαιώθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή στελεχών απο τη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να επαναπροσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού.
Οι επιστήμονες, μετά τη σύσκεψη κατέγραψαν τρεις συγκεκριμένες συστάσεις τις οποίες δημοσιοποιούν στους πολίτες και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με αυτές:
Α) Συστήνεται σε όλους όσους έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν χώρες της Αφρικής όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν τη μετακίνηση εφόσον δε συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.
Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:
Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς , αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ),και μολυσμένα αντικείμενα , προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.
Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό, η επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες, και μπορεί να μεταδοθεί και από ιστούς νεκρών σωμάτων, όπως και από άγρια ζώα.
Β) Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση ,παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κλπ),θα πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα,(αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ,ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΕΚΕΠΥ).
Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ) , μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (ΕΚΕΠΥ).
Γ) Επισημαίνουμε τέλος, ότι σε ότι αφορά τον μεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα το ποσοστό αφίξεων από τις «ύποπτες» χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό, εφόσον το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνο 1 μετανάστη σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό , Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.
Τι είναι Ιός Έμπολα
Η νόσος από τον ιό Έμπολα που ονομάζεται επίσης και αιμορραγικός πυρετός είναι μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα ασθένεια που προσβάλλει ανθρώπους και πρωτεύοντα θηλαστικά (όπως πίθηκοι και γορίλες).
Ο ιός πήρε το όνομά του από τον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1976 και από τότε έχουν αναφερθεί κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και σποραδικές επιδημίες στην Αφρική. Υπάρχουν πέντε υποτύποι του ιού Έμπολα, εκ των οποίων οι τέσσερις προκαλούν ασθένεια στον άνθρωπο.
Η ακριβής προέλευση του ιού είναι άγνωστη. Όμως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τη φύση των παρόμοιων ιών οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασθένεια που προκαλεί ο ιός είναι ζωονόσος, ασθένεια δηλαδή που μεταδίδεται από τα ζώα. Ο ιός ζει στα ζώα και ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μετά από την επαφή με αυτά. Μετά την αρχική μετάδοση ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, αίμα και ιστούς ή μολυσμένες βελόνες.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν τεκμηριωθεί εργαστηριακώς 4000 κρούσματα του πυρετού Έμπολα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το 1976 μέχρι σήμερα. Εξ αυτών 1.548 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο (CDC, Ιούλιος 2014).
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά συνήθως κάποιος θα αρχίσει να έχει συμπτώματα στις 8-10 ημέρες.
Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• πυρετός
• πονοκέφαλος
• πονόλαιμος, βήχας
• πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
• αδυναμία
Στη συνέχεια τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά:
• ναυτία και έμετος
• διάρροια
• ερυθρότητα στα μάτια
• πόνος στο στήθος
• ερυθρότητα στα μάτια
• δυσκολία στην αναπνοή
• εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα
• εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα αυτιά, ή το ορθό
Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος που ανιχνεύουν τον ιό. Αν έχετε τα συμπτώματα της νόσου και βρισκόσασταν πρόσφατα σε περιοχή που ενδημεί ο ιός ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να υποβληθείτε στο τεστ.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο. Οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες είναι αυτές που προορίζονται για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
• οξυγονοθεραπεία
• ενδοφλέβια υγρά
• μεταγγίσεις αίματος
• φάρμακα για τον πόνο
Η πρόγνωση της νόσου είναι κακή, καθώς περίπου το 90% των ασθενών θα καταλήξει σε θάνατο. Δυστυχώς επειδή τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.
crashonline.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες